Caracatița firmelor abonate la banii tulcenilor: străzile din municipiu, deszăpezite de Mowgli și ”fantoma” Fil Construct-ului din Sarichioi

Caracatița firmelor abonate la banii tulcenilor: străzile din municipiu, deszăpezite de Mowgli și ”fantoma” Fil Construct-ului din Sarichioi

În fiecare an, municipalitatea se plânge că nu găsește firme doritoare să închirieze societății de servicii publice locale utilaje pentru deszăpezire. Contractul este scos la licitație, nu se prezintă nimeni iar într-un final acordul-cadru este încheiat prin atribuire directă (cu motivația „urgenței”) mai multor societăți. Am putea spune că S.C. Servicii Publice S.A., societatea primăriei aflată sub coordonarea directă a viceprimarului Andaluzia Luca, aplică principiul ”primul venit, primul servit”, dacă nu am ști mai bine…

În acest sezon de iarnă, Serviciile Publice locale au scos la licitație, în octombrie 2017, acordul-cadru pentru închirierea utilajelor necesare, cu tot cu șofer. În total, vorbim despre o sumă pusă la bătaie de 461.200 lei, dublă față de cea plătită la începutul anului trecut, pentru aceleași servicii. În SEAP nu au fost, încă, publicați câștigătorii, însă suntem convinși că aceștia au fost ”aleși” pe sprânceană, bineînțeles prin atribuire directă. Despre modul în care s-a efectuat deszăpezirea vă puteți face și singuri o idee.

Ceea ce știm din ianuarie – februarie 2017 este că acordul de 217.000 lei (valoare finală, fără TVA) pentru închirierea utilajelor pentru deszăpezire a încăput pe mâna a șapte firme: NIRO Construct SRL (Constanța), Ramali Construct SRL (Constanța), Bizkaia Invest (Tulcea), Nesand (Tulcea), Ermar Resort (Tulcea), SC Mowgli (Tulcea) și SC Tincu LDI (Tulcea).

”Buchetul” de firme pe care vi l-am prezentat are de toate: firme de casă ale primăriei (precum Nesand), firme de apartament care nu au nici măcar un e-mail la datele de contact, o firmă cu nume de personaj al Cărții Junglei și care are ca obiect de activitate ”Hotelurile și alte facilități de cazare similare”, precum și o mare speranță în ”plutonul” societăților despre care lumea nu știe prea multe, dar care tac și fac bani: Ramali Construct SRL Constanța.

De ce ne-a atras atenția fix această firmă? Pentru că, acum câteva zile, întâiul gospodar al urbei noastre, primarul Constantin Hogea, anunța, pompos, că firma Ramali Construct SRL, în asociere cu nimeni alta decât binecunoscuta societate Gaz Control SRL, a câștigat contractul pentru asfaltarea „Drumului Lupului” (Aleea Vest). Prețul corect: 2,1 milioane lei (aproape 500.000 euro).

În anunțul de atribuire a acordului-cadru pentru utilajele de deszăpezire, în dreptul firmei Ramali Construct SRL, cu sediul social în Constanța, figurează, la datele de contact, numărul de fax al firmei Fil Construct Sarichioi, respectiv numărul de telefon și e-mail-ul unui angajat al aceleiași societăți (de altfel președinte al clubului Pescărușul Sarichioi).

De menționat că firma a fost înființată în 2013 și a preluat, treptat, nenumărate contracte în contextul în care ”societatea-mamă”, Fil Construct, are pe rolul instanței procedura de insolvență. Este, însă, o practică unitară la nivel de țară ca anumite firme (mai ales în domeniul construcțiilor) să se folosească de insolvență pentru a scăpa de probleme, continuându-și nestingherite activitatea sub o altă denumire.

La o simplă căutare în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) descoperim că Ramali Construct a câștigat, din 2013 și până în prezent, DOAR contracte scoase la licitație în județul Tulcea, deși are sediul social în Constanța. De la închirierea de utilaje pentru deszăpezire către nenumărate primării tulcene, asfaltarea și pietruirea unor drumuri, realizarea unor lucrări de apă-canal și până la organizarea de evenimente – precum conferința din cadrul proiectului Hericoast, derulat de Consiliul Județean Tulcea (3.975,93 lei, fără TVA).

Atribuite cu sume enorme sau mai mici, contractele acestea publice, dar pe care autoritățile nu au niciun interes să le popularizeze, reprezintă bani care ni se scurg printre degete nouă, contribuabililor, cu largul concurs al celor care ne conduc. Rezultatul șmecheriilor făcute în locuri ferite de ochii cetățenilor îl vedem în fiecare iarnă: drumuri județene închise la primul fulg de nea, străzile municipiului – funcționale după câteva zile de intervenție.