Explozia prețului energiei termice, un efect previzibil al unei guvernări locale iresponsabile.

Explozia prețului energiei termice, un efect previzibil al unei guvernări locale iresponsabile.

Urmare a stării de nemulțumire și de revoltă înregistrate în rândul populației în cursul săptămânii care tocmai s-a încheiat, sâmbătă, 18 ianuarie, l-am invitat la sediul USR pe domnul Nicușor Bîscă, directorul Energoterm, pentru a purta o discuție referitoare la creșterea prețului energiei termice furnizate cetățenilor. Conform datelor prezentate, din majorarea cu 60% a prețului către consumatorul final, aproximativ 10% reprezintă majorarea prețului de producție, restul creșterii fiind cauzat de reducerea subvenției.
Motivele pentru care prețul de producere a energiei termice la Tulcea este unul dintre cele mai mari din țară sunt legate de eficiența, mai bine zis de lipsa acesteia, și de nepăsarea factorilor decizionali din Consiliul Local și Primărie pentru rezolvarea acestei stări de fapt.
La această dată nu există un studiu de fezabilitate care să prezinte soluții pentru rezolvarea situației, așa că șansa ca lucrurile să se schimbe, în viitorul apropiat, este minimă.
Însă ponderea cea mai mare în creșterea prețului la utilizatorul final o reprezintă reducerea subvenției de la 55% la 30%. În condițiile în care bugetul local nu mai poate susține o subvenție generoasă pentru toată lumea, alocarea ei către categoriile vulnerabile ar putea fi o soluție.
USR Tulcea se pronunță total împotriva creșterilor de tarife la serviciile publice hotărâte de Consiliul Local și cere audit extern managerial și financiar în toate societățile aflate în subordinea Consiliului: Energoterm, Aquaserv, Servicii Publice, Transport Public, Administrația Piețelor.
Ca plătitori de taxe și impozite, trebuie să ştim cum de s-a ajuns, pe banii noștri, la aceste majorări exagerate care generează o dramă a orașului sub administraţia catastrofală a primarului Constantin Hogea și a consilierilor locali PSD și PNL.
USR Tulcea a luat act de convocarea ședinței extraordinare a Consiliului Local de luni, 20 ianuarie, ședință convocată chiar de către cei care au girat prin votul lor actuala creștere a tarifelor, și cere măsuri imediate care să readucă tarifele serviciilor publice la un nivel rezonabil.