Interesul public pe primul loc

Interesul public pe primul loc

Joi 16.07.2020, USR Tulcea a organizat o conferință de presă pentru lansarea platformei on-line consultarepublica.ro

Problema dezastrului din municipiul Tulcea este legată și de neimplicarea cetățenilor în deciziile comunității.
Acest lucru a permis aleșilor noștri, ca la adăpostul deciziilor netransparente să abordeze multe proiecte pe principiul
satisfacerii intereselor de grup mai întâi și interesul public să fie folosit doar ca justificare.
Soluția USR, platforma consultarepublica.ro.

Consultarepublica.ro se vrea un proiect pentru implementarea unor soluții software on-line, care să faciliteze și să încurajeze participarea cetățenilor la deciziile societății românești în general sau ale colectivităților din care fac parte.
Platforma va putea fi utilizată atât la decizii de nivel local cum ar fi bugetare participativă cât și centrale gen guvernare participativă.
Platforma dorește să înlocuiască sistemul clasic “trimite-ți propunerea pe e-mail” cu un sistem mult mai eficient, transparent și în final mai atractiv pentru cetățeni.
Pe această platformă, aceștia pot face propuneri, le pot discuta, pot propune îmbunătățiri sau propuneri alternative și în final votează pentru alegerea celei mai bune.
Finalitatea ar trebui să fie implementarea deciziilor cu susținere publică de pe platformă în Lege sau după caz în HCL-uri. Deja există primării care și-au alocat buget pentru inițiative cetățenești (bugetare participativă) și partide care și-au asumat public intenția de susținere pentru proiecte de guvernare participativă.
Deasemenea platforma poate fi utilizată de diverse alte grupuri, asociații sau organizații pentru diverse alegeri, dezbaterea și aprobarea unor propuneri sau găsirea de soluții.

Platforma este deja on-line, pagina de prezentare se găsește la adresa https://www.consultarepublica.ro și platforma propriu-zisă la adresa https://api.consultarepublica.ro .
Înregistrarea conferinței de presa poate fi vizionată la adresa: https://youtu.be/cZz1WVH20TA