Pentru Primăria Municipiului Tulcea, respectarea legii este opțională!

USR Tulcea a depus, astăzi, la Primăria Municipiului Tulcea, o solicitare în baza legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public prin care cerem rapoartele privind transparența decizională aferente ultimilor cinci ani (2017 inclusiv), în contextul în care nici pe site-ul anterior al PMT și nici în portalul nou nu există aceste documente.

Publicarea acestor rapoarte este o obligație prevăzută în Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. Practic, autoritățile locale sunt obligate nu doar să afișeze la sediu, ci și să publice pe propriul site, printre altele, următoarele documente:

• Anunțurile privind elaborarea proiectelor de acte normative;
  • Anunțurile privind organizarea dezbaterii publice asupra proiectelor de acte normative;
  • Minutele dezbaterilor, recomandările scrise colectate, versiunile îmbunătățite ale proiectului de act normativ în diverse etape ale elaborării, rapoartele de avizare, precum și versiunea finală adoptată a actului normativ;
  • Minutele ședințelor Consiliului Local, care trebuie să includă și votul fiecărui consilier local;
  • Raportul anual privind transparența decizională, care va cuprinde cel puțin următoarele elemente:
    a) numărul total al recomandărilor primite;
    b) numărul total al recomandărilor incluse în proiectele de acte normative și în conținutul deciziilor luate;
    c) numărul participanților la ședințele publice;
    d) numărul dezbaterilor publice organizate pe marginea proiectelor de acte normative;
    e) situația cazurilor în care autoritatea publică a fost acționată în justiție pentru nerespectarea prevederilor prezentei legi;
    f) evaluarea proprie a parteneriatului cu cetățenii și asociațiile legal constituite ale acestora;
    g) numărul ședințelor care nu au fost publice și motivația restricționării accesului.

În acest moment, nu știm nici măcar dacă există, la nivelul Primăriei Municipiului Tulcea, o persoană desemnată responsabilă pentru relația cu societatea civila, care sa primească propunerile, sugestiile sau opiniile persoanelor interesate și care să se ocupe, de fapt, de capitolul referitor la transparența decizională, așa cum prevede legea.

De asemenea, deși viceprimarul Andaluzia Luca (PSD) și-a luat angajamentul de a ”îmbunătăți” site-ul PMT, contractând în acest sens o firmă de apartament din Cluj, rezultatul este unul dezamăgitor, chiar și pentru cei 7.000 lei plătiți pentru acest serviciu. Arhiva Hotărârilor CL Tulcea nu a fost transferată pe noul site (există un link spre vechiul portal care va dispărea ca măgarul în ceață, cel mai probabil în scurt timp), unele anunțuri nu pot fi deschise iar secțiunea specială, prevăzută de lege, ”Transparență decizională”, nu conține nimic.

Veți spune că ar trebui să avem răbdare. La dezbaterea pe proiectul bugetului pentru 2018, din data de 8 februarie, viceprimarul Andaluzia Luca i-a facilitat președintelui USR Tulcea, Bogdan Paul Negrea, o discuție telefonică, cu persoana din Cluj care se presupune că realizează site-ul PMT (de fapt a cumpărat pe mai nimic sau a instalat o temă gratuită de WordPress în care a adăugat chestiunile cerute de primărie). Persoana în cauză s-a angajat că, în 48 de ore, site-ul este gata, cu toate deficiențele rezolvate. După aproape două săptămâni de la acel moment, lucrurile nu s-au schimbat semnificativ.

USR Tulcea va continua să facă presiuni asupra Primăriei Municipiului Tulcea pentru ca toate obligațiile menționate în Legea nr. 52/2003 să fie îndeplinite, nefiind exclusă nici acționarea PMT în instanță. Cetățenii, care le plătesc, de fapt, salariile funcționarilor din administrația publică locală, au dreptul să fie informații pe toate căile legale despre modul în care le sunt cheltuiți banii din impozite și taxe!