”Cultura isăcceană, încotro?” – donație de carte pentru Biblioteca orășenească, din partea USR Tulcea

Mai mulți membri ai USR Tulcea, printre care și președintele Bogdan Paul Negrea, vicepreședintele Tatiana Haliț, Dorin Tudor – membru al Biroului Județean, respectiv Dan Greceanu – membru, au participat, joi seara, la masa rotundă ”Cultura isăcceană, încotro?”, care a avut loc la biblioteca din localitate. Cu această ocazie, dar și pentru a marca Ziua Internațională a Cărții Dăruite, sărbătorită în fiecare an pe 14 februarie, USR Tulcea, în colaborare cu Cristina Mauna, membru USR Diaspora (născută în Isaccea), a donat cititorilor isăcceni o colecție Humanitas de scriitori laureați cu Premiul Nobel pentru literatură.

Le mulțumim gazdelor noastre, doamnelor bibliotecare, autorităților isăccene, profesorilor, oamenilor de cultură și cercetătorilor prezenți la dezbatere, cu care am purtat un dialog constructiv. Peste tot în județ, nu doar la Isaccea, este nevoie de o colaborare eficientă între instituții atât pentru păstrarea tradițiilor, cât și pentru atragerea tinerilor către cultură și datini, însă într-un mod adaptat noilor realități tehnologice ale vremurilor noastre.

Din dezbaterea la care am participat (ce a beneficiat, de altfel, și de prezența primarului orașului Isaccea, Anastase Moraru – PSD), a reieșit în mod evident existența unei falii între generații. Pe de o parte, oamenii care s-au aflat la conducerea Casei de Cultură din Isaccea înainte de Revoluție deplâng vremurile în care totul mergea ”ca la carte” iar copiii și tinerii erau obligați să participe la manifestări precum recitaluri de poezii la monument sau manifestări de genul ”Cântării României”. De cealaltă parte, cercetătorii și profesorii susțin că programul de la școală este foarte încărcat, astfel încât copiii nu prea mai pot fi angrenați și în alte activități, iar implicarea elevilor în acțiuni de voluntariat sau loisir este foarte dificilă, pentru că fiecare ”așteaptă să primească, și el, ceva”.

Pentru anul în curs, primarul orașului Isaccea a anunțat dublarea bugetului Casei de Cultură, la circa 140.000 lei. O măsură care se va dovedi ineficientă, mai ales în cazul în care banii vor fi cheltuiți doar pe spectacole (adormirea spiritului critic al cetățenilor prin distrarea lor pe moment este o tactică folosită în mod constant de PSD) și în condițiile unui management defectuos, pe care îl putem, însă, pune pe seama lipsei de personal. Casa de Cultură, a cărei reabilitare durează de ani de zile, trenând din cauza fostului constructor și a contestării rezultatului noii licitații, are doar doi angajați: referentul (cu atribuții de șef) și un contabil.

Soluția, din punctul nostru de vedere, nu poate fi  alta (dacă se vrea nu atât performanță, cât educarea întru cultură a tinerilor și mai puțin tinerilor isăcceni) decât punerea pe picioare a unui Consiliu Consultativ care să elaboreze programe clare, concise, care să îmbine într-un mod eficient trecutul cu prezentul și cu coordonatori stabiliți din timp, pe care toate instituțiile implicate, în baza unor protocoale, să le pună în aplicare. Cât mai repede, cât mai profesionist posibil, pentru că e păcat de ceea ce am fost și ceea ce putem fi.

”Cărţile sunt purtători ai civilizaţiei. Fără cărţi, istoria este tăcută, literatura toantă, ştiinţa schiloadă, gândurile şi imaginaţia în repaos” – Barbara Tuchman

Lectură plăcută!