Astăzi, 8 mai, la Sibiu, Dacian Cioloș și Dan Barna au prezentat Manifestul Alianței 2020 USR PLUS pentru Europa Viitorului. Documentul este un apel către toți cei care cred că locul României este într-o Europă puternică și arată viziunea USR și PLUS despre viitorul în Uniune.
Pe 26 mai vom alege felul în care va arăta viitorul Europei și care va fi locul României în UE.
În aceste alegeri se confruntă două viziuni despre viitorul Uniunii Europene: una care vrea întărirea Uniunii, alături de care suntem și noi, Alianța, și alta care dorește slăbirea UE și întoarcerea ei în trecut, care în România este promovată de Liviu Dragnea și PSD.
Noi, Alianța 2020 USR PLUS, credem într-o Europă renăscută și puternică, într-o Europă a tuturor cetățenilor ei, o Europă a prosperității și echității, a democrației, libertății și a statului de drept.
- Vrem o singură Uniune, de la Est la Vest
- Uniune a tuturor cetățenilor săi
- Europă a inovării, competitivă la nivel global
- Europă care își protejează cetățenii.
”Din păcate, au trecut 12 ani de la aderare. 12 ani în care România nu a profitat așa cum ar fi trebuit de avantajele si oportunitățile pe care le avem la dispoziție ca membri ai Uniunii Europene. Am ajuns astăzi la cel mai jos nivel al relației noastre cu Europa, într-un moment în care am fi putut să ne afirmăm și să devenim o țara cu adevărat importanta în UE având în vedere președinția pe care o exercitam la Consiliul Uniunii Europene. Aceste alegeri europene sunt despre o mare alegere pentru Romania: vrem să fim o țară europeană care să conteze în UE sau vrem să continuam să fim o țară periferică, la marginea Europei. Prin Manifestul pe care l-am prezentat astăzi propunem tuturor forțelor pro-europene o nouă agendă pentru Europa”, a declarat Dacian Cioloș, președinte PLUS și copreședinte al Alianței.
”În aceste zile, Sibiul se află în centrul atenției în plan european. Ne aflăm în fața celui mai important moment de la aderarea României la UE și ar trebui să fie o încununare a integrării noastre europene. Din păcate, însă, astăzi suntem în fața unei Președinții a României la Consiliul UE care eșuează lamentabil. Nu doar că s-a dovedit a fi o Președinție a Consiliului de pluton, în care am ratat toate oportunitățile pe care le aveam dar cei care au avut de gestionat acest proiect s-au dovedit a fi adversari ai Uniunii și ai parcursului european al României. Azi la Sibiu lansăm acest document pentru a construi o alternativă solidă pe care nu doar românii să o aibă, ci întreaga Uniune Europeană. Avem nevoie de o majoritate politică pentru care valorile europene să nu fie doar lozinci utilizate doar când e nevoie. Avem nevoie de oameni care să demonstreze că Uniunea Europeană contează pentru ei”, a declarat Dan Barna, președintele USR și copreședinte al Alianței 2020 USR PLUS.
Manifestul poate fi consultat integral aici: https://www.usrplus.ro/manifest
Varianta scurtă a MANIFESTULUI:
O singură Europă, de la est la vest
Duminică, 26 mai, suntem chemați să ne alegem reprezentanții în Parlamentul European. Însă miza este mult mai importantă. Pe 26 mai vom alege felul în care va arăta Europa viitorului.
În aceste alegeri se confruntă două viziuni despre viitorul Uniunii Europene: una care vrea întărirea Uniunii și alta care dorește slăbirea ei și întoarcerea în trecut. Noi, Alianța 2020 USR PLUS, credem într-o Europă renăscută și puternică, într-o Europă a tuturor cetățenilor ei, într-o Europă a prosperității și echității, într-o Europă a democrației, libertății și a statului de drept.
Facem apel către toate forțele pro-europene pentru definirea unei viziuni comune despre Europa viitorului, despre Europa noastră. Ne dorim o singură Uniune, de la est la vest și de la sud la nord, o Uniune Europeană a tuturor cetățenilor săi, o Europă a inovării, competitivă la nivel global și o Europă care își protejează cetățenii.
Pentru a avea succes, această nouă viziune trebuie înfăptuită de o nouă generație de oameni politici, care să își asume acest viitor, așa cum fondatorii Uniunii și-au asumat proiectul european, care să confrunte slăbiciunile Uniunii, care să înțeleagă oportunitățile viitorului și să le pună în practică.
O singură Uniune, de la est la vest
Pentru ca Uniunea Europeană să fie puternică, ea trebuie să devină nu doar proiectul păcii după Al Doilea Război Mondial ci, în aceeași măsură, proiectul unificării Europei după Războiul Rece.
Uniunea Europeană a fost creată ca un proiect al prosperității, păcii și solidarității țărilor Europei occidentale. UE a crescut din nevoile Vestului. Din cauza izolării în spatele Cortinei de Fier, țările europene din centrul și estul continentului s-au putut alătura acestui proiect abia zeci de ani mai târziu, mult prea târziu pentru a avea o contribuție semnificativă la definirea lui. Reîntregirea Europei printr-un proces real și profund de integrare a viziunii țărilor central și est-europene în construcția europeană trebuie să rămână un element cheie al Europei viitorului. Altfel, această lipsă de armonizare între est și vest, între statele membre „noi” și statele membre „vechi” va continua să provoace tensiuni ce șubrezesc progresul proiectului european în ansamblul său.
De aceea, avem nevoie de o singură Uniune, fără cercuri concentrice sau viteze diferite de integrare și ne pronunțăm ferm împotriva oricărei încercări de a crea falii între statele membre. Credem că este fundamental să rezistăm tentației de creare a unei Uniuni Europene à la carte, în care fiecare stat membru alege ce vrea. Orice model de integrare și regrupare a unor state membre care vor să avanseze mai rapid în anumite domenii poate să fie o formă de inițiere și consolidare de etapă, benefică pentru proiectul european cu condiția asigurării accesului deschis și sprijinului pentru cei care vor să se alăture acestui proces pe parcurs.
Mai mult, credem că avem nevoie de o Uniune Europeană care să poată să ofere în mod echitabil, pentru toți cetățenii ei, promisiunea de bunăstare și de calitate a vieții pe care aceștia o așteaptă. De aceea, credem că este esențială consolidarea investițiilor europene în convergența reală a diferitelor regiuni ale Europei ca fundament al dezvoltării durabile a Uniunii, relansării economice și coeziunii sociale. Prioritățile strategice, alocările financiare și definirea programelor de investiții trebuie să ia în considerare în mod echitabil diferențele de dezvoltare, constrângerile și oportunitățile identificate de toate statele membre, fie că vorbim de infrastructură, de conectivitate, de agricultură, de industrii, de cercetare sau de securitate.
Totodată, dorim o Uniune Europeană care ia în considerare preocupările și prioritățile tuturor cetățenilor ei. În acest sens, credem că este necesară extinderea agendei de priorități UE, astfel încât să se acorde resursele politice și financiare pentru alinierea standardelor de educație, sănătate și servicii sociale, atât de necesare asigurării demnității tuturor cetățenilor europeni. Nu în ultimul rând, credem într-o Europă care își regăsește valorile și spiritul, un spirit care poate fi întărit prin valorificarea patrimoniului material și imaterial al tuturor culturilor noastre, a creativității și a dinamismului tuturor popoarelor europene.
O Uniune Europeană a tuturor cetățenilor săi
Credem că vocea cetățenilor trebuie să fie auzită și ascultată în dezvoltarea politicilor europene și credem că UE trebuie să transforme apropierea de oameni într-o prioritate strategică. În acest sens, susținem introducerea referendumului consultativ la nivel european pe subiecte cu relevanță pentru întreaga Uniune dar și crearea unui mecanism de consultare structurată între instituțiile europene, cele naționale și cetățeni, care să conducă la integrarea reală a rezultatelor acesteia în deciziile Uniunii.
De asemenea, credem că este necesară asumarea explicită și onestă de fiecare stat membru, instituție europeană, națională sau regională a unei responsabilități comune de a comunica despre Uniunea Europeană prin programe educaționale și de comunicare eficiente, care să prezinte tinerilor istoria europeană și să explice cetățenilor atât provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană, cât și valoarea adăugată de apartenența la o Uniune puternică, inclusivă și democratică. În același timp, credem că este nevoie de întărirea politicilor și programelor europene care creează un sentiment de patriotism european și o identitate europeană, odată cu promovarea respectului și deschiderii față de patriotismul național, a identităților naționale, culturale și lingvistice. Nu în ultimul rând, trebuie să tratăm cu maximă prioritate combaterea dezinformării și populismului, ca pericol real pentru democrația, statul de drept și pacea din Europa.
O Europă a inovării, competitivă la nivel global
Uniunea Europeană trebuie să investească în stimularea și promovarea inovării și creativității, care, odată cu valorificarea atuurilor revoluției digitale, pot genera o nouă și veritabilă Renaștere europeană cu impact asupra bunăstării cetățenilor săi.
Europei îi lipsește infrastructura digitală strategică și nu reușește suficient să faciliteze o tranziție ușoară a inovației către piață. De aceea, noi credem că avem nevoie de măsuri care să asigure că Uniunea se consolidează ca lider în avangarda revoluției industriale 4.0. Sunt necesare investiții majore pentru a crea o infrastructură digitală strategică europeană care să asigure independența Europei în domeniul stocării, utilizării și prelucrării datelor, securității cibernetice, precum și al inovării în domeniul inteligenței artificiale și răspândirii acesteia la scară largă. Avem nevoie de crearea unor formule simple de finanțare pentru antreprenoriat în domeniul IT și al industriilor creative, care să permită accesul echitabil la finanțare directă, dar și infuzia de capital pe tot teritoriul Uniunii.
Trebuie să consolidăm rețeaua de hub-uri de inovare digitală și să creăm hub-uri de anvergură europeană în fiecare regiune a Europei, care să ofere facilități de testare pentru IMM-uri și alte companii și universități, precum și consiliere tehnologică și financiară specializată pe profilul economic al regiunii respective. Este totodată necesară o strategie la nivel european care să asigure pregătirea cetățenilor pentru a face față revoluției digitale pe piața muncii și pentru creșterea alfabetizării digitale.
O Europă care își protejează cetățenii
Vrem o Uniune Europeană care își ascultă și protejează toți cetățenii. Aceștia sunt îngrijorați pentru bunăstarea lor și pentru viitorul locurilor lor de muncă, sunt afectați de efectele globalizării, sunt preocupați de impactul schimbărilor climatice, de migrație și de instabilitatea globală.
De aceea, noi susținem întărirea unei Uniuni Europene pentru Apărare, care să consolideze totodată prezența și capacitatea NATO pe teritoriul Europei. În același timp, credem că este nevoie de întărirea capacităților de răspuns și sprijin european în situația în care un stat membru este confruntat cu dezastre naturale sau cauzate de om, terorism, atacuri cibernetice sau atacuri hibride. De asemenea, credem că Europa trebuie să aibă o politică comercială pragmatică, în paralel cu dezvoltarea unei politici europene de urmărire a investițiilor directe străine (non-UE) care să țină cont de interese europene și naționale strategice (e.g. terenuri agricole, energie, infrastructura critică, resurse naturale, etc.).
Nu în ultimul rând, credem că trebuie să dezvoltăm un mecanism eficient pentru controlul migrației, care să includă întărirea granițelor europene, un management inteligent al fluxurilor migratorii, stabilizare politică și investiții europene în țările de origine. Într-un context al deteriorării multilateralismului și ordinii globale, susținem întărirea rolului Uniunii Europene ca actor global, printr-o abordare strategică și coerentă a tuturor capacităților și instrumentelor UE și a statelor membre, de la cele politice și diplomatice până la acordurile comerciale, sprijinul pentru dezvoltare și investiții în afara UE.
Europa este casa noastră comună și trebuie să rămână astfel. Ea are nevoie acum mai mult decât oricând de toată energia, determinarea și pasiunea oamenilor ei, din est și din vest, din sud și din nord. Noi suntem pregătiți să construim, împreună cu toți cei cu care împărtășim aceleași valori și idealuri, o Europă a viitorului mai puternică, mai democratică și mai apropiată de oameni și de nevoile lor.