USR Tulcea solicită Primăriei redeschiderea toaletelor publice lăsate în paragină

USR Tulcea solicită Primăriei redeschiderea toaletelor publice lăsate în paragină

  • Bomboana de pe colivă: toaletă ecologică amplasată de autorități în curtea unei locuințe sociale

Filiala locală a USR Tulcea a primit, recent, răspuns la solicitarea adresată Primăriei Municipiului prin care a cerut lista toaletelor publice din oraș, situația juridică a acestora și prețul chiriei plătite pentru cele ecologice. După care le-am luat la rând, pentru a verifica modul în care municipalitatea asigură cetățenilor această facilitate obligatorie în secolul XXI și într-o Românie parte a Uniunii Europene.

Deși ne gândeam că angajații primăriei vor face curățenie, pe repede-înainte, pentru a nu fi prinși ”în offsaid”, am avut surpriza să constatăm că autorităților nu le pasă, efectiv, că se fac de râs. Pe hârtie, există în municipiu patru locații în care se află toalete publice. În realitate însă, funcționează una singură, cea din Piața Nouă. Și aceasta, după program (09.00-12.00, respectiv  15.00-20.00). Sunt închise (mai degrabă părăsite) cele de la Union-Visa, de la monumentul Independenței și din stația de autobuz Vest, așa cum se poate observa din fotografii.

În acest context, la care se adaugă informațiile potrivit cărora oricum nu ar avea cine să se ocupe de administrarea acestor toalete publice, USR Tulcea solicită Primăriei Municipiului Tulcea luarea măsurilor pentru angajarea personalului  necesar și redeschiderea locațiilor respective.

Să trecem, însă, la toaletele ecologice. Evident că sunt murdare. Sunt, însă, și mai puține decât cele din lista oficială a Primăriei Municipiului Tulcea. Potrivit informațiilor furnizate de PMT, sunt nouă locații în care ar fi trebuit să fie amplasate cele 15 toalete ecologice. Din acestea, patru sunt proprietatea municipalității iar alte 11 sunt închiriate de la firma S.C. Toi Toi&Dixi S.R.L. București. Valoarea totală a contractului de închiriere și întreținere a tuturor toaletelor ecologice este de 35.000 lei/an.  Peste 200 lei per toaletă, pe lună.

Nu există toaletă ecologică la locul de joacă din Parcul Ciuperca și la Stadionul Cosma Zaiț. Din totalul de 15, numai 11 sunt amplasate, în realitate, în oraș.

Lucrul șocant este, însă, existența unei toalete ecologice în curtea unei locuințe sociale de pe strada Bucovinei. În buricul târgului, municipalitatea nu a fost în stare să conecteze propriul imobil la rețeaua de canalizare, pentru a le oferi chiriașilor condiții de secol XXI.

Dar ”continuăm” și ”îndrăznim să credem” în autoritățile municipale…