Senatul a respins, astăzi, inițiativa USR pentru interzicerea acțiunilor la purtător, în ciuda avizului pozitiv al Consiliului Legislativ și a directivelor europene de transparență pe care România s-a angajat să le aplice. Votul de astăzi demonstrează că PSD și ALDE vor să transforme țara într-un paradis pentru banii negri.
„Această lege ar aduce mai multă transparență cu privire la acționariatul companiilor și ar elimina circuite prin care banii negri intră și ies din economie. USR își dorește o țară cu un mediu de afaceri transparent și solid”, a declarat senatoarea USR, Ramona Dinu, vicepreședintele Comisiei pentru dezvoltare și strategie economică.
Votul de astăzi a fost și un test de onestitate pentru PSD, în condițiile în care însuși ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a anunțat că vrea interzicerea contractelor între stat şi companiile fără acţionariat transparent. Testul a fost picat, coaliția PSD-ALDE a refuzat să transparentizeze modul de cheltuire a banilor publici pentru a permite în continuare firmelor cu acțiuni la purtător, multe dintre ele deținute de baronii locali, să căpușeze resursele statului.
La începutul lunii februarie, Senatul a respins o altă propunere legislativă a USR pentru modificarea Legii 98/2016 privind achiziţiile publice, prin care se interzicea firmelor cu acţiuni la purtător să participe la licitaţiile publice și să beneficieze de contracte cu statul.
„Implicațiile pe care le au contractele obținute de firme cu acțiuni la purtător cu statul sunt mult mai grave decât cheltuirea netransparentă a banilor publici. La sfârșitul lui decembrie 2017, accidentul mortal de la Mina Lupeni a fost cauzat de cedarea stâlpilor de susținere, stâlpi furnizați de o firmă care avea acționariat secret, neverificabil”, a arătat senatoarea USR, Silvia Dinică, membră în Comisia Economică, Industrii și Servicii.
În ianuarie, Comisia Europeană a cerut României să transpună urgent în legislația națională Directiva (UE) 2015/849, adică a patra directivă privind combaterea spălării banilor, care avea termen limită iunie 2017. În loc să respecte directivele europene, senatorii PSD au preferat astăzi să nu îl supere pe Liviu Dragnea și pe baronii de sub el care de ani de zile sug fonduri publice de la companiile de stat prin astfel de firme cu acțiuni la purtător.