PSD-ALDE face scut în jurul Adinei Florea și ignoră Comisia de la Veneția

PSD-ALDE face scut în jurul Adinei Florea și ignoră Comisia de la Veneția

Uniunea Salvați România condamnă decizia PSD-ALDE de a respinge propunerea legislativă a USR de a implementa, în mod corect și coerent a recomandărilor Comisiei de la Veneția, prin modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, a Legii nr. 317/2004 privind organizarea şi funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, a Legii nr. 242/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei.

”Prin poziția adoptată în timpul dezbaterilor din Senat, PSD a făcut scut în jurul Adinei Florea și a Secției Speciale de Investigare a Magistraților incomozi și a celor care se opun încercărilor din ce mai ce mai străvezii ale penalilor de a controla justiția. Prin această propunere legislativă, USR și-a manifestat fără echivoc opțiunea pentru a apăra independența justiției și statul de drept”, transmite senatorul USR Vlad Alexandrescu.

Propunerea legislativă a USR ar fi transpus în cadrul legislativ al organizării justiției – în mod complet și coerent – recomandările Comsiei de la Veneția, după cum urmează:

– clarificarea independenței și stabilității procurorilor;

– corectarea prevederilor privind durata perioadei de formare a magistraților;

– consolidarea procedurilor de numire și revocare a procurorilor de rang înalt, în sensul asigurării unui rol mai important al CSM și al Președintelui României și al contrabalansării influenței disproporționate a ministrului Justiției;

–  desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, care și-a dovedit deja rolul nociv, ca instrument de intimidare și hărțuire a magistraților indezirabili pentru regimul PSD -ALDE.

USR a depus, în octombrie 2018, un proiect de lege care transpune recomandările Comisiei de la Veneția în legile justiției.