Propuneri depuse de USR Tulcea la proiectul de buget pentru 2018

Propuneri depuse de USR Tulcea la proiectul de buget pentru 2018

USR Tulcea a depus, marți, mai multe propuneri de amendare a proiectului bugetului municipiului pentru 2018, aflat în dezbatere publică. Este vorba despre trei proiecte cu caracter social, educațional și de mediu: Cluburi pentru seniori în fiecare cartier – “Bunicii noștri, datoria noastră”, Împădurirea unei suprafețe de teren de la periferia municipiului Tulcea, cu ocazia Centenarului Marii Uniri – “100 ani de România, 100 de stejari pentru viitorul nostru” respectiv ”Vestiare sociale pentru oamenii fără adăpost din Tulcea”.

În vederea finanțării proiectelor menționate, USR Tulcea propune renunțarea la achiziționarea utilajului specializat în ridicarea și transportarea vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe domeniu public sau privat al municipiului, pentru care executivul primăriei vrea să aloce 298.000 lei. Astfel, propunem utilizarea sumei de 119.000 lei pentru finanțarea celor trei proiecte propuse, iar diferența de 179.000 să fie direcționată spre suplimentarea bugetului aferent achiziționării de locuri de joacă, la ora actuală în cuantum de 99.000 lei.
USR Tulcea consideră că achiziționarea unui utilaj specializat în ridicarea și transportarea vehiculelor abandonate pe domeniul public sau privat al municipiului nu se justifică nici din punct de vedere economic și nici ca oportunitate.Din punctul nostru de vedere, alocarea unei sume de circa 65.000 euro pentru achiziționarea unui astfel de utilaj ar reprezenta o risipă, mai ales că executivul PMT nu a prezentat niciun detaliu cu privire la perioada de amortizare a investiției. 
În contextul în care domnul primar Constantin Hogea afirma, acum câțiva ani, în presa locală, că în 2010, de exemplu, PMT ar fi adunat de pe străzi circa 20 de mașini abandonate, stare de fapt coroborată cu stagnarea fenomenului, în ultimii ani, considerăm că DIAP poate apela cu încredere la serviciile de închiriere a unui astfel de utilaj oferite de firmele private. Aceasta ar fi o soluție economică pentru municipalitate, tariful perceput de societățile de profil fiind cuprins între 150 – 200 lei/mașină ridicată. 
Pe de altă parte, DIAP poate avea un grafic clar al intervențiilor de acest tip, dat fiind faptul că, potrivit legii, un vehicul poate fi declarat abandonat doar după expirarea unei perioade de un an de la constatarea existenței acelui vehicul pe domeniul public, în aceeași locație. Adică Direcția de Întreținere și Administrare a Patrimoniului nu va avea, în niciun caz, de ridicat poate nici măcar o mașină pe lună! 
Mai mult, în cazul în care DIAP va intenționa să utilizeze utilajul și la ridicarea mașinilor parcate neregulamentar, lucru nemenționat în proiectul de Hotărâre, Consiliul Local Tulcea va trebui să aprobe un Regulament în acest sens, care lipsește la ora actuală. 
Pentru a verifica oportunitatea unei astfel de investiții la ora actuală, USR Tulcea a solicitat, de altfel, executivului primăriei situația la zi a vehiculelor abandonate pe domeniul public sau privat al municipiului. 
Pe de altă parte, USR Tulcea a solicitat organizarea unei dezbateri publice pe marginea bugetului propus de executivul PMT, precum și publicarea pe site-ul primăriei a unui anunț în acest sens (lucru care nu s-a întâmplat, de exemplu, în cazul proiectului privind stabilirea taxelor și impozitelor locale pentru anul 2018), astfel încât un număr cât mai mare de cetățeni să se poată implica în viața comunității noastre.