Prima ședință a Consiliului Civic al Cartierului E3 după o pauză de ani de zile: primăria n-are nicio soluție

La mijlocul lunii iunie a avut loc, la Școala Constantin Găvenea, o întâlnire a Consiliului Civic al Cartierului E3. Prima după ani de zile! Oamenii s-au organizat și au solicitat reprezentanților autorităților locale să vină să le asculte păsurile.

Mai mult obligați de insistența USR Tulcea pe subiectul CCC-urilor (lăsate de izbeliște imediat după alegerile locale din 2016), primarul Hogea și alți câțiva șefi de instituții ale primăriei au venit la ședință. Și au plecat la fel cum au venit. Fără soluții și supărați că tulcenii din E3 le-au stricat ziua cu problemele lor ”minore”.

Vicepreședintele USR Tulcea, Tatiana Haliț, care este voluntar în cadrul Consiliului Civic al Cartierului E3 încă din 2014, a participat la ședință în calitate de cetățean și ne-a povestit ce s-a întâmplat. Vom prezent mai jos fiecare problemă în parte, cu răspunsurile autorităților, din care nu reiese clar că acestea ar vrea să-și asume vreo responsabilitate pentru găsirea unor soluții, deși primarul și funcționarii săi sunt plătiți din banii contribuabililor.

La finalul ședinței, a fost încheiat, însă, un proces-verbal iar șefa DAPS, Ștefana Zibileanu, a trimis fiecare dintre chestiunile menționate la instituțiiile competente să le rezolve. Vom urmări atent dacă acest lucru se va întâmpla.

Pentru multe dintre problemele ridicate de cetățeni deja am depus sesizări la PMT, în speranța că autoritățile vor găsi soluții, iar pentru altele urmează să facem acest lucru în zilele următoare. De asemenea, îi invităm pe cetățenii care locuiesc în alte cartiere ale orașului să facă un astfel de inventar, pe care să îl depună la primărie, ca sesizare ([email protected]). Sau să utilizeze formularul de sesizări de pe https://tulcea.usr.ro.

La ședința de la Școala Constantin Găvenea au participat primarul Constantin Hogea, viceprimarul Petre Marinescu, șefa DAPS Tulcea – Ștefana Zibileanu, directorul STP – Daniel Lucian Bălan, șeful DIAP – Florențiu Constantin, directorul executive al Agropiețe S.A. – Rodica Pascale, agajați ai Poliției Locale Tulcea și IPJ Tulcea. Nimeni de la Servicii Publice, deși oamenii aveau probleme de reclamat și pe acest palier.

”Noi, cetățenii din Cartierul E3, ne-am pregătit încă dinainte de ședință, am făcut o listă cu problemele pe care urma să le prezentăm autorităților. Ceea ce am remarcat față de ședințele dinaintea și din timpul campaniei electorale din 2016 este schimbarea de atitudine. Toată lumea era plictisită, nimeni nu-și nota nimic, de parcă i-am fi deranjat. O altă chestiune pe care nu o pot înțelege din partea domnului primar este atitudinea defensivă, reactivă și nu proactivă. De exemplu, noi am subliniat nevoia de noi locuri de parcare în cartierul nostru. În loc să zică ”ok, haideți că studiem, să vedem ce terenuri am putea identifica pentru amenajarea unor noi locuri de parcare”, domnul primar ne-a invitat să găsim noi terenuri care s-ar preat, să verificăm dacă sunt domeniu public, dacă nu au statut de spațiu verde, după care să venim cu proiectul. Cum poate spune așa ceva un reprezentant al autorităților locale, un ales local care este plătit din banii noștri ca să facă exact acest lucru: să găsescă el soluții pentru cetățeni?”, a povestit Tatiana Haliț.

Iată problemele ridicate de cetățenii din cartierul E3 la ședința CCC:

– teren sport de pe str. Chiparosului, în ce stadiu este proiectul de reabilitare. Doamna viceprimar, Andaluzia Luca, zice ca va fi gata la data de 1 octombrie 2018 (deși lucrările nici măcar nu au început), primarul Hogea zice că la sfârșitul primăverii 2019;

– solicitare referitoare la piața de legume –fructe din E3. Acum sunt două tarabe în minipiața privată din cartier, în rest legumele și fructele fiind vândute de comercianți pe la colțul străzilor sau la garajele de pe Podgoriei. Răspuns primărie: să caute cetățenii din E3 un teren, spațiu corespunzător, și să propună prin petiție la Primărie înființarea acolo a unei piețe de legume-fructe;

– solicitare adresată primăriei privind amenajarea unor noi parcări în E3; Cetățenii au dat exemple de terenuri pe care s-ar putea construi, însă autoritățile locale trebuie să verifice statutul terenurilor și să facă proiectele;

– teren sport părăsit, degradat de 20 de ani în Parcul Victoriei;

– teren părăsit, crește buruiana, în spatele locului de joacă din zona Aleei Cicoarei;

– propunere preluare din parcarea foarte mare a unității militare (prin dialog cu reprezentanții MApN), unde parchează cel mult 6-8 mașini, iar vizavi locatarii de pe str. Spitalului parchează chiar în stradă sau pe trotuar. Răspuns primărie: există Registrul spațiilor verzi, locuitorii trebuie să se intereseze dacă spațiile unde vor parcări nu sunt cumva în acel registru. Apoi, cetățeni să depună petiție la Primărie pebntru terenul pe care vor să li se amenajeze parcare;

– cetățenii au cerut soluții pentru ghenele de gunoi amplasate în pantă și din care se scurg lichide urât mirositoare. Răspuns primărie: da, vedem, vom face;

– tăierea ierbii și lăsarea ei pe loc încă o săptămână până e strânsă și toaletarea copacilor în mod barbar (unii se usucă după). Răspuns primărie: “s-a notat” despre iarbă, tăierera crengilor copacilor a  fost făcută de o firmă din afara județului (din Constanța, Pomacost, dacă vreți să știți…);

– s-a cerut ca Poliția Locală să fie mai prezentă prin cartier, se știu zonele mai agitate. Primarul Hogea a zis că nu există soluții pentru strângerea persoanelor fără adăpost, pentru că ele nu vor să stea la adăpostul Pheonix;

– solicitarea deamplasare a unor bănci în fața scărilor de bloc, acolo unde vor cetățenii, cu sprijinul Asociațiilor de locatar. Răspuns primărie: majoritatea locatarilor de fapt nu doresc bănci, pentru că tinerii din cartier fac gălăgie;

– solicitarea de cosmetizare a spațiului verde din incinta, dar și din afara spitalului de Psihiatrie. Răspuns primărie: nu ține de Primărie, cetățenii să facă petiții la Direcția Sanitar-Veterinară (deși și Poliția Locală are atribuuții în controlul gradului de salubrizare a terenurilor, inclusive a celor private, în acest caz al Consiliului Județean Tulcea);

– un cetățean a reclamat că unii locatari au garaje dar și loc de parcare de la primarie, chiar 2-3, dar nu au tot atâtea mașini, și a cerut ca DIAP să facă verificări. Răspuns primărie: cetățenii să dea nume, adrese, să cerceteze și să descopere singuri, după care să facă petiții.