Uniunea Salvați România protestează împotriva unei noi tentative a Partidului Social Democrat de a-și scăpa liderii de consecințele penale ale propriilor fapte, prin modificarea legislației, ignorând orice consecințe pe termen lung ale acestor modificări.
Astfel, o propunere legislativă (PL-x 521/2018) adoptată tacit de Senat pe 8 octombrie și ajunsă acum în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților ar avea drept directă consecință, în cazul adoptării și de către această cameră, dezincriminarea unor fapte din dosarele Tel Drum și „Fațada“.
Prin propunerea legislativă inițiată de mai mulți parlamentari PSD, în frunte cu Florin Iordache, se urmărește abrogarea alin. (1) al articolului 24 din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, care stabilește că executarea sau desființarea de construcții efectuate, printre altele, la toate categoriile de monumente istorice prevăzute de lege și cele privind căile de comunicație de orice fel constituie infracțiune. Într-un dosar deschis în 2016 de procurorii din Craiova și declinat ulterior către Parchetul General, e anchetată amenajarea fără autorizație a unui drum din Craiova, de către compania Tel Drum, cu bani europeni, pe vremea când Lia-Olguța Vasilescu era primar.
În dosarul „Fațada“, întors de judecători la DNA pentru refacerea rechizitoriului, Lia-Olguța Vasilescu e cercetată, printre altele, pentru lucrări efectuate fără autorizație la imobile-monument istoric din centrul Craiovei. Abrogarea articolului de lege în baza cărora sunt anchetate penal aceste fapte ar duce imediat la încetarea urmăririi penale. Iar consecințele scăpării unor lideri PSD de responsabilitatea penală a propriilor fapte ar fi o undă verde dată tuturor acțiunilor de demolare neautorizată a unor clădiri de patrimoniu sau de intervenție nelegală asupra unor monumente.
„Pe termen scurt, PSD e interesat să-și scape oamenii de brațul lung al legii și nu-i pasă absolut deloc că pe termen lung dă liber abuzurilor, deja omniprezente, asupra clădirilor de patrimoniu. Astăzi, în Comisia de cultură, am votat alături de colegi, în unanimitate, să avizăm negativ proiectul de lege, iar colegii de la PSD s-au poziționat și ei împotriva actului normativ. Sper că exemplul lor va fi urmat și de colegii din celelalte comisii. Însă este extrem de trist ca atâta energie a noastră, ca partid de opoziție, să se consume în lupta împotriva legilor cu dedicației ale unor parlamentari ai alianței de guvernare“, a declarat deputatul Iulian Bulai, membru în Comisia pentru cultură, arte și mijloace de comunicare în masă și secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputaților.