Deputații și aleșii locali tulceni pe care îi va scăpa Iordache de incompatibilități și conflicte de interese

Deputații și aleșii locali tulceni pe care îi va scăpa Iordache de incompatibilități și conflicte de interese

Proiectul de modificare a legii privind funcționarea Agenției Naționale de Integritate (ANI), care a trecut deja de Camera Deputaților și se află la mâna senatorilor, își va produce efectele și la nivelul județului Tulcea. Iar aici vorbim despre parlamentari, primari, viceprimari și aleși locali care, grație legii inițiate de pesedistul Florin Iordache, vor scăpa atât de acuzațiile de incompatibilitate sau conflict de interese, cât și de hotărârile judecătorești definitive în baza cărora ar fi trebuit să-și piardă deja mandatele.

Cazurile răsunătoare, în cazul județului nostru, sunt cel al deputatului PSD de București, Mirela Furtună (a candidat în Capitală la schimb cu Eugen Teodorovici, pentru a evita ”rumoarea” din târg ca urmare a apropierii sale imorale de președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu), respectiv al deputatului comunității rușilor-lipoveni, Miron Ignat. 

În 2015, deputatul comunității rușilor-lipoveni, Miron Ignat, a primit, de la ANI, o decizie privind existența unui conflict de interese administrativ în cazul său. Acesta este acuzat că a încheiat un contract civil prin care și-a angajat cumnata în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, cumnata sa a obținut venituri salariale în cuantum total de 35.899 de lei. 

Tot în 2015, Mirela Furtună, fostă consilieră a șefului PSD Tulcea, Horia Teodorescu, atât la Camera Deputaților, cât și la Consiliul Județean, a fost declarată incompatibilă de aceeași Agenție Națională de Integritate. Inspectorii au descoperit că firma pe care o deținea aceasta încheiase, cu doi ani în urmă, un contract de peste 70.000 de lei (vreo 15.000 de euro) chiar cu CJ Tulcea, în timp ce lucra pentru instituție.

Mirela Furtună a cerut în instanță anularea raportului administrativ, dar cererea i-a fost respinsă în octombrie 2015, printr-o sentință a Curții de Apel București. A făcut, însă, recurs la ÎCCJ, următorul termen fiind stabilit pentru data de 27 martie 2018 (detalii aici).

 

Incompatibilitate:

  • Panait Mișa (PDL) – fost primar al comunei Carcaliu (pe rolul instanțelor de judecată)
  • Aurelian Sevastian (PSD) – primarul comunei Maliuc (pe rolul instanțelor de judecată)
  • Marian Gogoașă (PMP) – primarul comunei Valea Teilor (pe rolul instanțelor de judecată)

 

Conflict de interese administrativ:

  • Viorel Chiriță (PSD) – fost primar al comunei I.C. Brătianu (pe rolul instanțelor de judecată)
  • Panait Mișa (PDL) – fost primar al comunei Carcaliu (pe rolul instanțelor de judecată)
  • Florentina Maioru (PNL) – viceprimar al comunei Maliuc (pe rolul instanțelor de judecată)
  • Maria Bălan (PSD) – viceprimar al orașului Sulina (pe rolul instanțelor de judecată)
  • Cristian Silviu Pricop (PNL, ex PDL) – fost viceprimar al orașului Măcin (proces definitiv și irevocabil câștigat de ANI)
  • Marian Dănilă Munteanu (UNPR) – fost consilier local al comunei I.C. Brătianu (pe rolul instanțelor de judecată)
  • Ilie Dănilă (UNPR) – consilier local la data faptei, viceprimar al comunei I.C. Brătianu (pe rolul instanțelor de judecată)
  • Stelian Bălan (PSD) – primar al comunei Turcoaia, consilier local la data faptei (pe rolul instanțelor de judecată

Proiectul Iordache de modificare a legii ANI – mai exact a legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate – intră săptămâna aceasta în dezbaterea Senatului, care e cameră decizională. Proiectul a fost adoptat luni, 11 decembrie, de Camera Deputaţilor şi modifică articolul 25 al legii 176/2010. În plus, introduce un articol nou, 25 indice 1.

Iată cum arată forma propusă a art. 25 176/2010: “(2) Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori stare de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destiturii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate.

Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate”.

După articolul 25 se introduce un nou articol, articolul 25 indice 1, cu următorul cuprins: “Art. 25 indice 1. – Interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare, întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 – 2013, până la intrarea în vigoare a legii nr. 219/2013 pentru modificarea şi completarea legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept”.