ATOP, un organism-căpușă parazitat de personaje dubioase și care toacă banii tulcenilor

Ați auzit, vreodată, de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP)? Dacă nu, e bine să citiți cu atenție cele ce urmează. ATOP este un organism care funcționează pe lângă Consiliul Județean, fără personalitate juridică, are rol consultativ și se ocupă cu ”reprezentarea intereselor comunităţii în scopul asigurării unui climat de siguranţă şi securitate publică”.

Potrivit unui răspuns primit de la CJ Tulcea la o solicitare făcută de USR Tulcea, membrii ATOP primesc, lunar, o sumă echivalentă cu 10% din indemnizația șefului Consiliului Județean. În acest moment, leafa președintelui CJ, Horia Teodorescu, este de 13.050 lei (peste 130 milioane de lei vechi), ceea ce înseamnă că fiecare membru ATOP primește câte 1.305 lei. În 2016, ATOP Tulcea s-a întrunit în patru ședințe ordinare și șase ședințe ale comisiilor de lucru, cheltuiala suportată din banii noștri fiind de 90.204 lei (indemnizații), la care se adaugă suma de 1.665 lei – consumabile.

Anul viitor, cheltuiala va crește, pentru că și salariul președintelui CJ Tulcea este unul maxim pe țară… Miliarde peste miliarde aruncate în vânt, în contextul în care instituțiile de ordine publică primesc oricum sesizări din partea cetățenilor iar la nivelul Prefecturii Tulcea există Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Cu ce se laudă, însă, ATOP Tulcea în acest an? Cu șapte petiții soluționate. Pentru cei care știu, fiind un organism cu rol consultativ, ATOP nu poate ”rezolva” sesizări, ci doar le trimite mai departe, la organismele competente, care chiar au atribuții în ceea ce privește menținerea ordinii publice.

Din ATOP Tulcea (căci fiecare județ are, din nefericire, ATOP-ul său) fac parte următorii: membri de drept – Corvin Bangu (subprefect), Daniel Dumitru Grădinaru (șeful IPJ Tulcea), Ion Bordei (șeful IJJ Tulcea), Daniel Petrov (șeful ISU ”Delta” Tulcea), Vasile Stănică (directorul adjunct al Poliției Locale Tulcea), George Petru Botezatu (reprezentantul Corpului Național al Polițiștilor), membri numiți – consilierii județeni Bogdan Corbeanu, Victor Chiriazic, Dan Munteanu (PSD), Corneliu Bejan, Mihai Stroe (PNL) și Petre Badea (ALDE), respectiv reprezentații comunității – Constantin Albu, Andone Ichim și Aneta Naum (care e și consilier județean).

USR Tulcea constată, cu jenă, că tulcenii au ajuns să fie reprezentați în acest organism, așa căpușă cum este el, de niște personaje care fie n-au legătură cu comunitatea, fie au făcut de rușine comunitatea. Pe care-i și plătim! Constantin Albu, fost șef etern al Aeroportului ”Delta Dunării”, este, de când i-a făcut loc ”călduț” lui Victor Tarhon, consilierul personal al președintelui CJ Tulcea, Horia Teodorescu (PSD). Aneta Naum, o altă reprezentantă a ”comunității”, este și consilier județean din partea PSD, o situație dacă nu de incompatibilitate, atunci în mod cert una imorală. În ceea ce îl privește pe Andone Ichim, acesta este fostul primar PSD al orașului Măcin. Condamnat cu suspendare pentru fraudarea fondurilor europene, Ichim își așteaptă, astăzi, sentința finală, ce va fi emisă de Curtea de Apel Constanța.

USR Tulcea cere transparență în numirea reprezentanților comunității în ATOP. Dacă tot nu-l putem desființa, așa cum ar trebui, măcar să trimitem acolo oameni nepătați, oameni etalon ai comunității, și nu politruci sau condamnați penal. Cerem înlocuirea celor trei personaje, despre care nu știm cum au ajuns să fie numiți în acest organism.

(foto: Ziuaconstanta.ro)