O delegația a partidului Uniunii Salvați România, formată din președintele Dan Barna alături de Stelian Ion, Cristian Ghinea, Cătălin Drulă și Vlad Botoș, a fost la consultările de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis pe tema referendumului din 26 mai.
Uniunea Salvați România consideră că referendumul pe Justiție din 26 mai are o miză fundamentală pentru România și de aceea susține în mod categoric această consultare populară. Tot o miză fundamentală o au și alegerile europarlamentare, prilej ca românii să spună dacă vor ca țara lor să rămână o țară europeană.
„Președintele ne-a spus că întrebările pentru referendum sunt foarte apropiate de temele din scrisoarea adresată Parlamentului. România are nevoie de o modificare a Constituției, lucru prevăzut și de programul electoral al Alianței USR-PLUS, pentru că pe actuala formă constituțională vedem că avem o instituție prezidențială golită de atribuții și atunci miza modificării Constituției este una foarte actuală pentru România. Pe 26 mai votăm dacă rămânem o țară europeană sau decidem să fim o țară de margine de Europă, unde se schimbă caii între Rusia și Uniunea Europeană”, a declarat Dan Barna, președintele USR, după consultările de la Palatul Cotroceni.
Pe parcursul discuțiilor, președintele Klaus Iohannis a precizat că apreciază inițiativa #Fără penali și a felicitat USR pentru efortul depus, efort încununat cu succesul de marți de la Curtea Constituțională.
Delegația USR i-a transmis președintelui convingerea că este nevoie de un mecanism de tip MCV la nivel european, idee prinsă, de altfel, în oferta electorală pentru europarlamentare a Alianței 2020 USR-PLUS.
USR a salutat încă din primul moment anunțul președintelui Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe tema Justiției, în condițiile în care un milion de români au semnat pentru #Fără penali.
Toate modificările realizate în ultimii doi ani, prin ordonanțe de urgență emise în secret, la ceas de seară, ori prin legi adoptate pe repede-înainte, fără o dezbatere reală și fără a ține cont de opiniile asociațiilor reprezentative de magistrați, au avut ca scop destructurarea sistemului de Justiție și blocarea luptei anticorupție. Totul doar pentru ca politicieni cu probleme penale din coaliția PSD-ALDE să scape de răspunderea penală, iar cei deja condamnați să-și vadă dosarele albite. Toate acestea pot și trebuie să înceteze pe 26 mai!