USR îi cere Avocatului Poporului să conteste la CCR Ordonanța privind legile justiției

USR îi cere Avocatului Poporului să conteste la CCR Ordonanța privind legile justiției

Parlamentarii USR au fost, miercuri, la sediul Avocatului Poporului pentru a depune o solicitare oficială ca Victor Ciorbea să conteste la Curtea Constituțională ordonanța de urgență privind legile justiției.

USR reclamă că Guvernul PSD-ALDE a transformat într-o modă legiferarea prin ordonanțe de urgență care ascund de opinia publică diverse surprize legislative și nu pot fi contestate decât de Avocatul Poporului.

”În momentul de față, avem o ordonanță prin care Liviu Dragnea și-a concediat procurorul din dosarul Teldrum. Este un rezumat foarte clar și plastic a ceea se întâmplă în momentul de față. Forma Ordonanței este de neacceptat pentru stabilitatea și funcționarea justiției în România. Prin această ordonanță, Direcția Națională Anticorupție, unul din elementele fundamentale ale Tratatului de Aderare a României la UE, care trebuie să fie o instituție independentă, devine nu doar o instituție la discreția Ministrului Justiției, devine o instituție nefuncțională, pentru că din ce scrie în această ordonanță majoritatea procurorilor, cei tineri, cei activi, cei implicați în Dosarul 10 august sau cei implicați în Dosarul Mineriadei, trebuie să se retragă sau să meargă la parchete inferioare”, a declarat președintele USR, Dan Barna.

Din păcate, parlamentarii USR nu au putut să discute cu Avocatul Poporului deoarece Victor Ciorbea a plecat fix astăzi în concediu și nu nici măcăr nu și-a delegat atribuțiile către adjuncții săi.

”Avocatul Poporului ar trebui să conteste de urgență această OUG la CCR, dar nu avem așteptări mari de la Victor Ciorbea după ce ieri în plenul Senatului PSD-ALDE au votat legea Avocatului poporului în forma solicitată de acesta. Victor Ciorbea va încasa 36.000 de lei pe lună după cumularea indemnizației și a pensiei speciale. Mai există și alte mijloace la care vom apela și pe care le vom promova pentru a bloca această ordonanță să-și producă efectele”, a adăugat Dan Barna.

USR consideră că este foarte important ca această ordonanță să nu producă efecte și reamintește că președintele CSM și președintele Klaus Iohannis au posibilitatea să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la un conflict juridic între Guvern și autoritatea judecătorească.

”Juriștii USR au identificat foarte multe motive de neconstituționalitate în ordonanța de urgență privind legile justiției. În primul rând, ordonanță afectează regimul juridic de funcționare a unei instituții fundamentale a statului român, este vorba despre Ministerul Public, deși acest lucru este interzis în mod expres prin Constituție. În al doilea rând, ordonanță se aplică retroactiv, inclusiv asupra mandatelor procurorilor care își desfășoară în prezent activitatea la DNA, DIICOT și Parchetul General și au fost delegați în mod legal la momentul respectiv, ceea ce încalcă principiul neretroactivității legii din Constituție. În al treilea rând, ordonanța încalcă separația puterilor în stat, în condițiile în care Guvernul a decis să modifice legile justiției, după o perioadă foarte scurtă de la votarea lor în Parlament și promulgarea de către președinte. Mai grav, ordonanța conține dispoziții care sunt contradicție flagrantă cu alte dispoziții legale din Legea 207 din 2018, cu privire la mandatele în curs ale procurorilor”, a explicat deputatul USR, Stelian Ion, membru în Comisia specială de modificare a legilor justiției.  

USR atrage atenția că Tudorel Toader ar fi trebuit să se justifice necesitatea modificării condițiilor de funcționare a procurorilor în cadrul DNA, DIICOT și Parchetul general și de asemenea urgența modificării condițiilor. În opinia USR, urgența este dată de Liviu Dragnea care vrea să  scape de dosarele penale.