USR a depus în Parlament pachetul legilor pentru depolitizare și integritate academică

USR a depus în Parlament pachetul legilor pentru depolitizare și integritate academică

În săptămâna 1-5 iulie a Sesiunii parlamentare extraordinare, deputatul USR Cristina Iurișniți a depus la Camera Deputaților propunerea legislativă pe care a inițiat-o pentru depolitizarea mediului academic. Rectorii și prorectorii nu vor mai putea deține funcții politice de conducere la nivel local, județean și național pe perioada exercitării mandatului.

Această inițiativă legislativă completează pachetul de legi al depolitizării și integrității care mai cuprinde:
1. Directorii din preuniversitar nu pot deține funcții politice de conducere la nivel local, județean și național;
2. Rectorii vor avea dreptul la maximum 2 mandate indiferent de întreruperile acestora, concomitent cu democratizarea mediului academic prin posibilitatea ca studenții să aibă un procent de 25% la votul pentru alegerea în universități a viitorului rector.

Aceste trei inițiative din Pachetul legilor pentru depolitizare și integritate academică își propun să asigure un management al școlilor și universităților caracterizat de competență, integritate, profesionalism și responsabilitate.

“Evident, acest pachet legislativ a născut și va naște o revoltă din partea baronilor din universități care au început să pună presiune pe partidele politice de la putere. De ce a căzut la vot inițiativa pe care am propus-o alături de parlamentarii USR în Plenul Camerei Deputaților legată de limitarea rectorilor la 2 mandate ? Pentru ca PSD-ul adoptă pe educație exact aceeași atitudine pe care Ecaterina Andronescu o are față de fiecare inițiativă controversată: se întoarce la 180 de grade de pe o săptămână pe alta, în funcție de interesele care primează în ziua votului și de perspectiva banilor și a funcțiilor! Copiii noștri susțin în aceste zile examenul de Bacalaureat care va fi, pentru o mare parte dintre ei, cheia și cartea lor de vizită în mediul academic românesc încă măcinat de fosilizare, de lipsa unui management flexibil, performant și european”, transmite deputatul Cristina Iurișniți.

USR va continua lupta în Senat cu speranța că toate partidele politce vor înțelege importanța revitalizării funcțiilor de conducere din învățământ. Nu putem vorbi de performanță, calitate și standarde academice înalte în condițiile în care, unitățile școlare din preuniversitar sunt controlate politic, iar majoritatea universităților au devenit feudele unor rectori care, în detrimentul implicării în interesul comunității academice, au ales să lucreze în interesul propriu și al colegilor de partid.

Iată cum, universitățile din România au coborât din topul internațional al celor 500, în clasamentul celor 1000! Ca țară membră a Uniunii Europene cu o tradiție veche în învățământul universitar de elită, România se îndepărtează de la an la an de la standardele mondiale cu privire la calitate și performanță. Mai mult decât atât, Societatea Academică din România alături de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România au realizat un raport amplu în 2016 prin intermediul căruia au evaluat toate universitățile din România. Indicatorii pe care i-au luat în considerare s-au referit la management, gestionarea eficientă a resurselor financiare, meritocrația, corectitudine academică etc. Astfel, din cele 43 de universități cuprinse în evaluarea efectuată, doar 6 dintre acestea îndeplinesc exigențele acesteia.

Așadar soluția pentru creșterea integrității managementului la toate nivelurile în sistemul de învățământ este depolitizarea reală care va genera calitate, echitate, transparență, o gestionare mai bună a fondurilor publice și o creștere calitativă a actului educational în raport cu exigențele si valorile europene.