Propunerea USR privind parteneriatul civil a fost respinsă de Senat, în ciuda faptului că în România nu mai puțin de 800.000 de persoane trăiesc fără recunoaștere legală și fără ca statul să se bucure de protecția statului.
”Nu putem trece peste cerințele Curții Europene a Drepturilor Omului care ne obligă să oferim tuturor cuplurilor o recunoaștere și protecție legală a relației lor și să respectăm dreptul fundamental la viață privată. Nu putem să ignorăm drepturile și nevoile copiilor născuți în afara căsătoriei. Proiectul de lege este benefic tuturor persoanelor care au ales să nu se căsătorească, dar trăiesc împreună, ca soț și soție, de ani și zeci de ani. Legea parteneriatului civil oferă o formă de protecție și partenerilor de același sex, punând capăt unei discriminări și marginalizări pe care românii au demonstrat recent că o resping”, spune senatorul USR Vlad Alexandrescu, unul dintre inițiatorii proiectului de lege.
Conform proiectului de lege, partenerii sunt asimilați soților în materia: asistenței sociale, asigurărilor sociale, asigurărilor de sănătate, drepturilor pacientului, accesului la servicii, impozitelor şi taxelor, prevenirea şi combaterea violenţei domestice.
De asemenea, partenerii sunt asimilați soților în materia drepturilor și obligațiilor patrimoniale, iar în materia moștenirii partenerul supraviețuitor este asimilat soțului supraviețuitor, cu excepția cazului în care partenerii renunță, în mod expres, în cadrul Contractului de parteneriat civil, la vocația succesorală reciprocă.
Partenerii nu sunt asimilaţi soţilor în ceea ce priveşte stabilirea filiației firești față de copii, respectiv autoritatea părintească cu privire la copiii născuţi în timpul parteneriatului civil.
Senatul a fost prima camera sesizată.