Proiectul USR pentru școli sigure, votat în unanimitate în Senat

Proiectul USR pentru școli sigure, votat în unanimitate în Senat

Astăzi, Senatul României a votat în unanimitate* propunerea legislativă inițiată de Cristian Ghica, senator USR, privind obligativitatea realizării expertizelor seismice pentru toate școlile din România.

Proiectul prevede ca până la data de 1 ianuarie 2020, să înceapă expertizarea tehnică pentru construcțiile cu destinația unități sau instituții de învățământ, care au fost construite înainte de 1978. Expertizele trebuie finalizate până cel târziu în 2024, astfel încât autoritățile publice locale să includă, acolo unde este cazul, proiecte de reabilitări de școli în planurile de investiții. În acest moment, în România sunt aproximativ 3 milioane de elevi care învață în peste 6000 de școli.

”La fiecare cutremur, stăm cu toții cu teamă că nu știm câte și mai ales care școli s-ar putea prăbuși. Suntem ca în povestea cu drobul de sare. Din acest motiv, am venit cu această inițiativă legislativă pentru a obliga autoritățile publice să realizeze expertize tehnice la toate școlile. După cum știți, școlile în România sunt construite în epoci diferite, după normative diferite. Evident, nu toate au aceeași durată de exploatare și nu au același grad de uzură. Din păcate, nu există la ora actuală absolut nicio situație oficială privind starea în care se află școlile din România din punctul de vedere al rezistenței la cutremur. Și cred că este absolut nevoie să avem aceste date. Evident, după realizarea expertizelor tehnice, trebuie să înceapă consolidările acolo unde este nevoie, sau chiar să se ridice noi școli de la zero dacă acest lucru se impune”, a declarat Cristian Ghica, senator USR și inițiator al proiectului de lege.

La jumătatea anului 2018, Senatul a votat în unanimitate un proiect de lege similar, inițiat tot de Cristian Ghica, pentru expertizarea seismică a spitalelor din România.

Camera decizională pentru ambele proiecte este Camera Deputaților.

*A fost consemnat un singur vot împotrivă. Senatorul care a votat împotrivă a cerut cuvântul în plen și a declarat că a fost o eroare și că intenția sa a fost să voteze, de asemenea, ”pentru”.