Jurnal de campanie – ziua 14

Stimați tulceni,

Ne simțim datori să va mulțumim încă o dată pentru modul cum ați primit inițiativa cetățenească #fărăpenali, cum v-ați implicat să o susțineți. Aceasta arată că suntem pe drumul cel bun și că aveți încredere în noi. Încrederea dumneavoastră este cea mai valoroasă investiție și vom avea grijă de ea. Suntem un partid nou și tânăr, poate încă la nivelul inerentelor stângăcii, poate încă visator, poate încă necopt. Avem însă de partea noastră: cinstea, dorința de a schimba lucrurile în bine, entuziasmul și empatia față de problemele celor din jur. Faptul că ne sacrificăm comoditățile, timpul alocat familiei și copiilor înseamnă că ne pasă și, mai ales, înseamnă că punem credit în ceea facem. Iar prezența dumneavoastră în număr poate nesperat de mare la cortul din Piața Civică o confirmă.

Suntem încă la începutul campaniei #fărăpenali. Dar pe fiecare zi care trece vedem cum impactul ei crește. Au semnat oameni importanți din oraș, oameni simpli, tineri și foarte tineri, bătrâni și foarte bătrâni. Faptul ca și-au lăsat semnătura pe listă chiar și oameni politici de la celelalte partide (inclusiv, sau mai ales!, PSD), dovedește că inițiativa noastră este una corectă și de mare interes public. Dovedește că așa nu se mai poate. Că trebuie schimbat ceva. Cu riscul de a părea ușor vanitoși (dar nu suntem), putem afirma că #fărăpenali a trezit din amorțire întreaga clasă politică locală (și în special opoziția), cea care de obicei aștepta cuminte alegerile viitoare, în care PSD și-a anunțat deja victoria. Avem și noi un anunț de făcut: nu va fi așa! Comentariile de pe pagina noastră de Facebook, conversațiile avute cu cetățenii pe stradă ne arată că politica imposturii, a minciunii și a urii, a abuzului, a mitei mici pentru furturile mari, a promovării în elită a unor personaje dubioase, cu trecut incert și educație cel mult precară, sunt de domeniul trecutului. Marii bărbați de stat cu studii furate sau plătite pe sub mână, marile “doamne” apropiate acestora, beizadelele, micile și marile lichele, pescuitorii în ape tulburi din instituțiile noastre încă imperfecte, tot acest bestiar în mic al politicii românești își trăiește ultimele clipe.

Veniți alături de noi, implicați-vă, strigați-vă nemulțumirile, scoteți-i afara din birourile scumpe și cereți-le socoteală, pentru că v-au înșelat votul și încrederea. Măcar pentru atâta lucru ei trebuie să plece. Vrem o clasă politică fără penali. Vrem o clasă politică fără impostori. Vrem o clasă politică fără hoți. Vrem o clasă politică fără nerușinați. Vrem o clasă politică modernă, educată, conectată la valorile occidentale și prezentă activ la marile decizii ale lumii. Iar aici, acasă, vrem un județ modern, vrem o Deltă a Dunării curată și atractivă pentru turiști, vrem ca oamenii să aibă locuri de muncă, vrem mediu prietenos pentru afaceri și, înainte de orice, vrem un județ liber de corupție, hoție și impostură. Împreună cu dumneavoastră suntem mai puternici și vom reuși!