Direcția legslativă a Senatului a trimis astăzi către CCR, pentru controlul de constituționalitate, inițiativa cetățenească de reformă a legislației electorale pentru simplificarea accesului cetățenilor competenți în politică, ”Oameni noi în politică”.
Inițiativa își popune schimbarea sistemului electoral astfel încât să permită cetățenilor să voteze mai ușor, având posibilitatea de a algere dintr-o paletă mai largă de opțiuni.
Astfel, se propune: eliminarea pragurilor electorale pentru alegerile generale și pentru PE; reducerea numărului de semnături pentru înscrierea în alegeri; alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin; votul pe liste deschise, ca cetățenii să poată vota omul pe care îl preferă, iar nu lista impusă de partid; dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora pentru ca cetățenii români cu domiciliul în afara țării să se bucure de o reprezentare egală ca a românilor din țară; diaspora să poată vota la alegerile parlamentare la orice secție de votare din străinătate pentru candidații din județul în care își au domiciliul în țară.
”Schimbarea sistemului electoral, creșterea gradului de participare la alegeri prin oferirea unei palete mai largi de opțiuni politice, transparentiarea și securizarea procesului electoral, sunt priorități ale USR. Dorim primenirea clasei politice astfel încât românii să poată alege cu adevărat pe cei care le reprezintă cel mai bine, fără restricții artificiale, menite – mai degrabă – să conserve beneficii și sinecuri pentru o nomenklatură de partid”, spune senatorul USR George Dircă.
După verificarea și avizul Curții Constituționale, inițiativa cetățenească ”Oameni noi în politică” va intra în procedura parlamentară, cu dezbateri în comisii și vot în plenul Senatului și al Camerei Deputaților. Ulterior, în cazul în care va fi adoptată, propunerea legislativă va fi trimisă Președintelui, spre promulgare.
Inițiativa cetățenească de reformă a legislației electorale pentru simplificarea accesului cetățenilor competenți în politică, ”Oameni noi în politică” este rodul colaborării dintre 27 de organizații civice și 4 partide politice, printre care și USR.