Începând din februarie 2011, fosta administrație a CJ Tulcea, condusă de pedelistul Victor Tarhon, a derulat, timp de 20 de luni, proiectul ”Dezvoltarea serviciilor electronice către cetăţeni şi mediul de afaceri din judeţul Tulcea”, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
În total, pe cele trei info-chioșcuri exterioare, tot atâtea interioare, cele două panouri exterioare și tot atâtea interioare, plus întregul sistem informatic, s-au cheltuit 6.818.978,24 lei (circa 1,5 milioane de euro), din care asistenţa tehnică nerambursabilă de 5.389.192,48 lei (circa 1,2 milioane de euro), restul reprezentând co-finanțarea Consiliului Judeţean Tulcea.
De ce servicii ar fi trebuit să beneficieze cetățenii, de acești bani (mulți):
• Transmiterea de notificări privind hotărârile de consiliu judeţean
• Emitere autorizaţii+notificări expirare+plata electronica
• Emitere autorizaţii de construcţie + plata taxa
• Emitere certificate de urbanism + plata taxa
• Programarea online sau telefonică a audienţelor – transmiterea de informaţii în format electronic în doua direcţii (de la petent către autoritate şi de la autoritate către petent)
• Înregistrare online sau telefonică a petiţiilor/ reclamaţiilor
• Urmărirea Execuţiei Bugetare cu notificarea instituţiilor subordonate privind termenele de predare şi respingere celor incorecte cu anunţarea erorilor
• Serviciu online de avize
• Descărcare formulare online şi cereri
• Publicarea informaţiilor de interes pentru cetăţeni.
În acest moment, la câțiva ani de la punerea în funcțiune a noului sistem, care ar fi trebuit să ”redefinească relația între cetățeni și administrația publică locală”, info-chioșcurile exterioare sunt ruginite și nu mai funcționează de mult timp, cele interioare sunt băgate în priză, sporadic, doar când la Sala Mihail Kogălniceanu e vreo ședință iar tulcenii habar nu au de existența acestor facilități online.
Dovadă a faptului că administrația PDL a aruncat pe fereastră 1,5 milioane de euro (din care 300.000 din banii noștri, ai contribuabililor) iar administrația PSD nu a făcut nimic pentru a-i dovedi și a-i spori, până la urmă, utilitatea, sunt cei 30 de utilizatori care au folosit, în patru ani, aceste servicii online, conform informațiilor oficiale pe care ni le-a furnizat CJ Tulcea. Serviciile acestea nu au fost popularizate iar cetățenii nu au fost încurajați să apeleze la ele pentru a-și face viața mai ușoară.
Întrebarea de 100 de puncte este cum se achită de obligațiile contractuale firma care a implementat acest proiect, Prosoft + S.R.L. București, cea care, tot potrivit CJ Tulcea, are obligația de a asigura serviciile de mentenanță pentru info-chioșcurile exterioare și interioare, costurile de întreținere fiind incluse în bugetul inițial (1,5 milioane de euro). De întreținut, se vede în aceste fotografii cum sunt întreținute echipamentele cumpărate pe bani foarte mulți. Dar banul curge, leafa merge, paguba rămâne…
(poate vreți să citiți mai multe despre acest proiect:https://www.cjtulcea.ro/sites/cjtulcea/pages/Proiect.aspx)