USR a obținut, miercuri, la Curtea Constituțională o nouă victorie pentru viitorul educației din România. Legea Manualului școlar, prin care coaliția PSD-ALDE încerca să instaureze un monopol pe piața manualelor, a fost declarată neconstituțională.
Pentru a masca incompetența de a termina manualele la timp, la începutul fiecărui an școlar, Guvernul a încercat să elimine criteriile și necesitățile de calitate legate de elaborarea manualelor școlare, prin înființarea unui monopol asupra realizării lor, fără consultări, dezbateri publice și o competiție reală.
”Dacă această lege nu era blocată de opoziție la CCR, efectele ei ar fi fost extrem de nocive și însemna o întoarcere în timp la manualele unice din perioada comunistă, cu riscul ideologizării lor, mai ales în cazul disciplinelor umaniste, precum istoria și limba și literatura română”, a declarat senatorul USR, Mihai Goțiu, membru al Comisiei pentru Învățământ, cercetare, tineret și sport din Senatul României.
Parlamentarii USR au transmis, începând cu toamna anului 2017, mai multe întrebări și interpelări Ministerului Educației, legate de realizarea manualelor pentru anul școlar 2018/2019, inclusiv o interpelare adresată prim-ministrului Viorica Dăncilă prin care s-a solicitat o anchetă a Corpului de Control privitoare la modul abuziv și ilegal prin care se realizează manualele.
”O dată în plus, actuala Guvernare Dragnea-Dăncilă a dat dovadă de iresponsabilitate și și-a bătut joc de viitorul educației elevilor din România. Dincolo de aspectele care țin de legalitate, la începutul toamnei, elevii fie vor avea niște manuale de o calitate îndoielnică, făcute în pripă, doar pentru a se raporta că s-au terminat la timp, fie nu vor exista aceste manuale. Asta se întâmplă când majoritatea parlamentară care susține Guvernul e preocupată doar de absolvirea condamnaților penal de răspundere și scăparea lor de pușcărie, și nu de problemele reale ale cetățenilor români și de viitorul lor”, a declarat Mihai Goțiu.
Decizia de astăzi cu privire la Legea Manualului Școlar vine după ce CCR, în primăvară, a declarat ca neconstituțională și Legea Editurii unice, inițiată de Guvernul României.