După ce în weekend s-a relaxat pe baltă, ministrul Turismului, Bogdan Trif, a anunțat o decizie care va avea vădite efecte negative asupra unicității Rezervației Biosferei Delta Dunării. Pensiunile vor răsări ca și ciupercile după ploaie, acum că suprafața de teren pe care pot fi acestea construite a fost scăzută brusc, din pixul domniei sale, de la 1.000 la doar 200 mp.
Pesedistul Trif invocă ”dezvoltatorii” care ar urma să dea năvală în deltă (ca să-și facă pensiuni de 60 mp pe terenuri de 200 mp!), asta în condițiile în care investitorii străini pot fi numărați pe degete iar afacerile de acest gen au fost și sunt în continuare monopolizate de persoane cu domiciliul în București, Prahova sau alte județe din vestul țării.
Domnul ministru Trif nu explică nici dacă s-a consultat cu toate părțile implicate (nu doar părerea câtorva investitori privați e importantă, ci și opiniile urbaniștilor ori cele ale specialiștilor în biodiversitate) și nici motivul pentru care a optat pentru 200 și nu 500 ori 800 mp ca și suprafață de teren minimă pentru construirea unei pensiuni.
De urmărit este ce fel de ”pensiuni” vor apărea după aplicarea acestei măsuri, în contextul în care, potrivit Regulamentului de urbanism pentru Biosfera Deltei Dunării, procentul maxim de ocupare a terenului (POT) pe parcelă, inclusiv construcţiile existente şi anexe, este de 30% pentru parcelele de până la 1.000 mp şi de 15% pentru parcelele mai mari de 1.000 mp. Iar 30% din 200 mp înseamnă un ”apartament” de… 60 mp!
Din păcate, pesedistul Bogdan Trif continuă ”munca” înaintașilor săi (și nu ne referim aici doar la ministerul Turismului, ci la toți guvernanții care s-au perindat de aproape 30 de ani pe la Palatul Victoria) de a demola, bucată cu bucată, Delta Dunării în interesul unui grup de șmecheri care își dau legi sau Ordine de ministru în folos propriu. Mai mult, totul se face haotic, fără vreo strategie, în funcție de cine e la ”butoane” la momentul respectiv.
Din punctul nostru de vedere, relaxarea condițiilor privind construirea pensiunilor turistice în Delta Dunării nu va face altceva decât să favorizeze eludarea cu o mai mare ușurință a prevederilor de protecție a mediului, faunei și florei. Pentru că, nu-i așa, respectarea legii este foarte dificil de verificat într-un teritoriu atât de vast și de izolat precum delta, deși ministrul Trif încearcă să ne asigure de acest lucru. Mai mult, există deja multe pensiuni în deltă atât de ”înghesuite” (cu voia autorităților!) încât două persoane nu au loc să treacă una pe lângă alta între construcțiile respective!
Mizele aplicării acestei măsuri, luată de ministrul Bogdan Trif, sunt mai multe și niciuna dintre ele nu are legătură cu populația deltaică: parcelarea terenurilor și creșterea prețului pe metrul pătrat, în beneficiul grupului de șmecheri.
În plus, ca urmare a acestei măsuri, echilibrul clamat de conducătorii noștri vremelnici, dintre om și natură în Delta Dunării, va fi iremediabil afectat. De renaturat nu mai renaturăm nimic, amenajările piscicole le transformăm în exploatații agricole (și mai dăm și subvenții pentru asta!) iar mai nou putem construi pensiune lângă pensiune lângă cormorani, pe câte o plamă de pământ!
”Nu voi tolera nicio abatere de la regulile de mediu, pentru că sunt adeptul proiectelor turistice sustenabile, durabile și dedicate generațiilor viitoare”, a precizat Bogdan Trif.
#GarantatPSD